dijous, 21 de març de 2013

Coca de iogurt 1,2,3 .."tunejada"


La recepta d'avui és molt senzilla i fàcil de fer, a més de ser un recurs ràpid en situacions que necessitem fer alguna coseta dolça i no tenim massa ingredients al frigorífic...
El nom d'aquesta sorgeix de la quantitat de cada ingredient que afegim a la pasta emprant com a mesura el pot de iogurt que és l'ingredient principal. Us poso la recepta original però jo avui he modificat la recepta posant colorant a una part de la pasta i cacau a l'altra per poder fer dibuixets a la coca.

Bé, anem a per la recepta...

Ingredients:
- 1 iogurt del gust que vulguem
- 1 mesura del pot de iogurt d'oli
- 2 mesures del pot de iogurt de sucre
- 3 mesures del pot de iogurt de farina
- 4 ous
- 1 sobre de llevat en pols

Primer posem el iogurt al bol juntament amb el sucre i el vermell dels ous. Ho ben batem i després hi afegim l'oli i la farina. Retirem aquesta mescla i ens disposem a batre els blancs a punt de neu.
Ho mesclem tot amb moviments suaus des de damunt cap avall per evitar que els blancs perdin aire, i hi afegim el llevat. Ho posem a motlle que hem elegit prèviament untat amb una mica de mantega.
S'ha de coure a 200ºC uns 40 minuts o fins que l'escuradents surti net.

Bon profit!!!





Observacions:
- Avui el que jo he fet ha estat separar unes cullerades de pasta a les que he afegit colorant rosa i unes a les que he posat cacau en pols.

dimarts, 12 de març de 2013

Panets de cereals i llavors

La meva activitat culinària va sempre per etapes. Una temporada no faria res més que galetes i una altre no aturaria de fer pa... Ja ho anireu veient!!
En una temporada dedicada al pa, em vaig comprar el llibre "Pan" de Xavier Barriga i ara des de fa uns mesos, el meu berenar de cada matí està composat per un panet de cereals i llavors del llibre.






Cal dir que l'aspecte que tenen els panets a la foto del llibre és un poquet diferent a com em queden a jo, però de gustet són la mar de bons!

Au idò, anem a per la recepta.


Ingredients:
- 325gr de farina
- 50gr de farina de sègol (centeno)
- 75gr de farina de blat integral
- 50gr de farina torrada
- 10gr de sal
- 5gr de malta en pols
- 350ml d'aigua teba
- 10gr de llevat
- Llavors variades al gust

Al llibre indica una manera més complicada de fer la pasta però no ho he trobat còmode i ho faig a la meva manera... Tal vegada és per això que no em queden iguals... Me perdoni el senyor Barriga si li destrosso el mètode!!
Primer torram a una paella els 50gr de farina que ens indica fins que tingui un coloret daurat. Després mesclem a un bol els diferents tipus de farina juntament amb la sal i de banda fonem amb aigua calenteta la malta i quan ha refredat una mica hi fonem també el llevat. Ho mesclem amb les farines i ho pastem fins a aconseguir una pasta ben lligada.
Qual la tenim llesta hi afegim les llavors i tornem a pastar a fi de que es ben mesclin i n'hi hagi prou per tota la pasta. Ho deixem tovar una hora.
Una volta ha doblat el seu volum el dividim amb porcions iguals, d'uns 80 o 90 grams, preparem la forma dels panets i els posem a la safata del forn. Els banyem amb l'ajuda d'un pinzell banyat d'aigua i els arrebossem amb més llavors a fi de que quedin ben carregadets. Li feim un parell de talls transversals a cadascún i els deixem tovar una altra hora.
El hem de coure amb el forn preescalfat a 200ºC una mitja hora o fins que tinguin el color desitjat.





Bon profit!!

diumenge, 10 de març de 2013

Crespellines


No voldria fer-me pesada però..., seguim amb la rebosteria menorquina.
La recepta d'avui són les crespellines, una altra espècie de galeta que permet ser mullada en la llet... Ja sabeu que això a casa és moooolt important. 
És una recepta que em va donar la meva sogra que és tota una experta amb cuina tradicional menorquina.
És molt senzilla de fer i duu ben poc temps. Només es tracta de mesclar els ingredients i anar aprimant la pasta per tallar-la amb el motlle.

Ingredients:
- 600gr de farina 
- 250gr de sucre
- 1 ou
- 50gr de sèu
- 1 cullerada de carabonat
- 1/2 got de llet

Mesclem tots els ingredients dins un bol fins a aconseguir una pasta lligada. Al principi sembla que no s'han de mesclar bé però amb l'escalfor de les mans el sèu es va integrant amb la farina i poc a poc aconseguim una pasta de la textura adequada.
Una volta tenim la pasta feta, n'anem agafant trossets i l'aprimem fins a deixar-la d'uns dos milímetres de gruixa. Tallem amb l'ajuda del motlle aconseguint la forma de les crespellines i les anem posant a la safata del forn.
Han de coure a uns 180-200ºC amb el forn dalt i baix uns 12 minuts o fins que tinguin un coloret torrat.





Bon profit!

dissabte, 2 de març de 2013

Robiols dolços



Aprofitant el dia de festa d'ahir vam tenir un dinar de família de calçots (collita del meu pare) i peix a la brasa. Això ho havíem d'acompanyar amb algun dolç a l'altura...
Ja que celebràvem una festa balear, vam decidir que podríem acabar el dinar amb algun dolç típic menorquí i per això vam fer robiols de confitura de carabassa d'elaboració casolana també per el meu pare, i robiols de crema.
 Són molt fàcils de preparar i són molt bons. L'únic és que s'han de fregir amb oli després que no es tant sa... Però un dia és un dia!! (Bé està clar que quasi cada setmana hi ha un dia d'aquests...).

Ingredients:
- 1 got d'oli
- 1 got de moscatell
- La farina que admeti

Primer ens convé preparar la crema a fi de que estigui freda a l'hora d'omplir els robiols. Ahir vaig fer trampes i la vaig emprar ja preparada. Vaig mesclar 2 sobres de natillas amb un litre de llet seguint les indicacions que marcava el paquet. La deixem refredar perquè agafi consistència i els robiols siguin més fàcils d'omplir.
Preparem la pasta mesclant l'oli i el moscatell i hi anem afegint la farina que admeti fins a obtenir una pasta ben lligada, ni molt fluixa ni molt forta.
Anem preparant els robiols: feim bolletes que després aplanem amb l'ajuda de la aprimadora. Hi posem una cullerada petita de melmelada o crema, i els tanquem ajuntant les dues parts que hem doblegat amb els dits. Acabem la forma del robiol amb el motlle corresponent.
Quan els tenim tots preparats els fregim amb oli calent uns minuts fins que tenguin el color desitjat. Els deixem refredar i els ensucrem.




Bon profit!