dilluns, 16 de desembre de 2013

Pastís de nata i xocolata


Aquest mes de desembre està carregat de celebracions. A part de les festes de nadal, cap d'any i reis, a casa celebrem aniversaris. El primer és aquest dimecres 18, i és l'aniversari de la meva germana.

Amb motiu d'aquesta celebració vaig preparar aquesta recepta... Cal dir però, que no va arribar a bufar les espelmes en aquest pastís ja que no el vaig poder tenir acabat a temps pels contratemps que vaig sofrir al preparar-lo... Se'm va cuallar la nata abans de poder muntar-la, la gelatina no se'm va fondre bé, etc... 
I així i tot, encara que no fossin greus els problemes, el resultat d'aquest pastís que veis és bastant millorable.

La recepta l'he treta del bloc El cocinicas. Polseu aquí per veure la perfecció de l'original.

Anem per la recepta:



Ingredients:

Per al bescuit
- 6 ous
- 3  cullerades d'aigua
- 180gr de sucre
- 20gr de sucre vainillat
- 160 de farina de rebosteria
- 10gr de llevat en pols
- 60gr de cacau en pols
- 1 pessic de sal

Per al farcit de nata i de trufa
- 600ml de nata per muntar
- 6 làmines de gelatina
- 2 cullerades de sucre en pols
- 100ml de rom
- 20ml de cafè
- 2 culleradetes de gelatina neutra en pols
- 20gr de cacau en pols

Per a la cobertura 
- 150gr de xocolata
- 150gr de nata
- 30gr de mantega

 Primer farem el bescuit separant els blancs dels vermells dels ous. Muntem els blancs a punt de neu i batem els vermells amb els dos tipus de sucre i l'aigua fins a obtenir una mescla esponjosa.
Mesclem la farina amb el llevat, el cacau i un pessic de sal. Ho remenem bé i ho passem per el sedàs o colador damunt els vermells. Mesclem bé i hi anem afegint en dues vegades els blancs muntats.
Ho posem al motlle i ho deixem coure a 180ºC uns 35 minuts.
Una volta cuits, els deixem refredar i anem a preparar el farcit.

Mentre muntem la nata amb el sucre, posem la gelatina en remull. Quan tenim la nata muntada fonem la gelatina en una casserola fins que estigui ben líquida i l'afegim a la nata. Ben remeneu perquè és fàcil que quedin grumolls o pilots de gelatina. Fem dues parts de la nata i a una li afegim el cacau en pols, el rom i el cafè amb dues cullerades de gelatina neutra foses en ell. Aquesta part serà la de trufa al gust de cafè i rom.
Deixem reposar les dues mescles al frigorífic.

Quan està el bescuit fred i les mescles de la nata també anem a muntar el pastís.

Fem tres parts del bescuit i en posem una al damunt d'una reixa de cuina perquè sigui la base. La banyem amb una mica de rom i hi posem la nata. Tapem amb una altra capa de bescuit i també el banyem amb rom. Hi posem damunt la capa de trufa i tapem amb la darrera capa de bescuit.

Per a preparar la ganache que taparà el pastís, escalfem la nata i hi tirem la xocolata trossejada per a que es fongui. Hi tirem la mantega i ho ben remenem per integrar els ingredients. Ho deixem refredar una miqueta i ja ho podem tirar damunt el pastís de manera que regalimi sobre les vores del pastís. La millora manera de fer-ho aprofitant el màxim de ganache, és posar un plat davall de la reixa i el que caigui tornar a tirar-ho damunt el pastís.

Deixem refredar al frigorífic almenys tres hores, i ... JA ESTÀ A PUNT PER MENJAR!!!
Mmmmmmhhh!!



Bon profit!!

Observacions:
- L'hauré de tornar a preparar perquè n'he de millorar l'aspecte... És moooolt de casa!!  ; )

dimarts, 3 de desembre de 2013

Muffins de nabius (arándanos)



Avui la recepta és de muffins de nabius. jajaja!! Perdoneu que rigui però és que no sabia que existia aquesta paraula fins que na Francina, la meva amiga, em va dir que era la traducció de la paraula "arándanos".

Segons la wikipedia el muffin "és un tipus de magdalena elaborada amb mantega que sol incorporar d'altres ingredients addicionals. És un pastís originari de la rebosteria dels Estats Units d'Amèrica [...]. El muffin guarda similituds amb la magdalena però és un aliment diferent, ja que presenta un sabor menys dolç i té un altre tipus d'elaboració, ingredients i sabors. S'elabora amb els mateixos ingredients de base que la magdalena tradicional excepte l'oli, que se substitueix per mantega; a més, és més gros, més arrodonit i menys esponjós".




Després d'aquesta parrafada, he de dir que certament la wikipedia té tota la raó. Acostumada a les magdalenes, aquest bescuit m'ha resultat poc dolç i molt atupit. Però com que ja sabem que de gustos no hi ha res escrit, he tingut totes les opinions.

Anem per la recepta.

Ingredients:
Per al bescuit:
- 280gr de farina
- 1 pessic de sal
- 1 cullerada de llevat en pols
- 200gr de sucre
- Ratlladura d'una llimona
- 1 cullerada d'extracte de vainilla
- 1 ou
- 60gr de mantega
- 250ml de llet
- 125gr de nabius
- 100ml de rom

Per al glassejat:
- 2 cullerades soperes de sucre
- Suc d'una llimona














Primer cal que mesclem els ingredients secs, la farina, la sal, el llevat, la llimona ratllada i la sucre. De banda batem l'ou i li fonem la mantega. Ho ajuntem i hi afegim la resta d'ingredients humits: la vainilla i la llet. 
Ara anem ajuntar les dues mescles. Fem un foradet al mig del munt de farina i hi incorporem la mescla d'ou. Ho mesclem amb l'ajuda d'una espàtula i quan ho tenim lligat hi tirem els nabius.
En el meu cas eren nabius dessecats i per això mitja hora abans de posar-me a cuinar, els vaig deixar en remull amb el rom per rehidratar-los.
Quan ja tenim la mescla preparada, omplim les càpsules de magdalenes uns tres quarts de la seva capacitat i posem al forn, prèviament escalfat a 220ºC, uns 25 minuts. Millor si fem 20 minuts només emprant el baix del forn i els darrer 5, amb el baix i el dalt.
Per a glassejar els muffins mesclem el suc de la llimona amb dues cullerades de sucre i ho ben remenem fins que es dissolgui. Quan traiem els muffins del forn, en calent, els pintem amb aquesta mescla.

Bon profit!