dimecres, 29 de gener de 2014

Galetes d'oli o quelitas


Alguna cosa es mou gastronòmicament a Menorca! jijiji!!
Us ho explic! Estic molt emocionada perquè la setmana passada es va posar en contacte amb jo n'Ague de "Ses Cuinetes d'Ague" per donar-se a conèixer i per informar-me de varies coses.
Primer, que existeix una pàgina web de gastronomia menorquina creada per l'Associació Fra Roger on hi trobem informacions variades. Segon, n'Ague m'ha fet de pont per introduir-me en el món blogger de Menorca i  m'ha posat en contacte amb totes aquelles persones que d'una manera o altre estan lligades al nostre món gastronòmic menorquí a la xarxa. I la tercera notícia que m'ha fet arribar és que enguany es prepara una trobada de bloggers de Balears a Menorca!! Iiujuuu!!

Bé, després de tantes novetats culinàries anem a per la recepta d'aquesta setmana...
La d'avui és una recepta moooolt fàcil (mai me pens que ho sigui tant!) que ha fet arribar una companya de feina a les meves mans. Gràcies Roser!!!
Les galetes d'oli són típiques de Mallorca però a la resta d'illes sempre n'hem menjat. L'empresa que les comercialitza és Quely i jo crec que mai n'ha faltat una bossa a les cases de les Balears.

Anem per la recepta.





Ingredients:
- Un got petit d'oli
- Un got petit de llet teba
- Uns 300gr de farina
- 20gr de llevat

Primer engeguem el forn a 180ºC.
Escalfem un poc la llet i fonem el llevat. Hi afegim l'oli, i poc a poc hi anem tirant la farina. És important anar-la afegint en fases perquè d'aquesta manera podem controlar que la pasta ens quedi amb la textura adequada. Ha de quedar blaneta però sense enganxar-se als dits.
Una volta preparada la pasta hem de donar forma a les galetes. Estirem una part de la pasta damunt el marbre de la cuina fins que ens quedi d'uns 3mm de gruix i anem fent la forma de les galetes. Jo en aquets cas he fet servir el tap d'una botella d'aigua mineral.
Les anem col·locant a la safata de forn amb paper a la base i les deixem tovar uns 10 minuts. El temps d'acabar d'omplir la safata estan prou tovades. Punxem els centre de les galetes amb un escuradents perquè seguin 100% quelitas i ja les tenim a punt per coure.
Les hem de posar al forn a 150ºC uns 45 minuts, perquè quedin ben cruixents. Primer convé coure-les amb la part de baix i els darrers 5 minuts amb el dalt també per donar-les-hi color.


Bon profit!!






dilluns, 20 de gener de 2014

Magdalenes de iogurt, mel i llimona



Bon any nou!!! Sí, he recordat que tenc un bloc!!! Jejeje!!!

Volia començar l'any amb una recepta espectacular que transmetés gran energia però la veritat és que, no sé ben bé perquè, no he tingut ganes de cuinar fins avui... També tenia la intenció de penjar les diferents receptes que vaig fer per nadal però les fotografies que vaig fer no acompanyen així què... haurem de tornar a preparar-ho i fer unes bones fotos per donar-ho a conèixer....Així doncs, queden pendents les tartaletes de gorgonzola i pernil salat, la pannacotta de llimona i el pastís combinat de xocolata.

La d'avui és una recepta de les que m'agraden. Per si no ho sabeu tenc debilitat per les magdalenes i bescuits i al final, és també una bona manera de inaugurar l'any reboster 2014. Jejeje!!

Aquest és un experiment fet a partir d'una recepta de magdalenes de Xavier Barriga. La recepta original duia entre els ingredients iogurt de llimona però com que no en tenia el vaig "fabricar" afegint al iogurt natural suc de llimona i sucre. La veritat és que el resultat val la pena. Surten unes magdalenes suaus i esponjoses amb un regustet de llimona... Mmmmmhhhh!! Boníssiiiiiiimmm!!!
Anem a la recepta.



Ingredients:
- 125gr d'ou
- 150gr de sucre morè
- 50gr de mel de qualitat
- 50ml de llet
- 190ml d'oli d'oliva suau
-  50gr de iogurt natural
- 10gr de suc de llimona
- 1 cullerada de postres de sucre
- 230gr de farina de rebosteria
- 7gr de llevat en pols
- peladura de llimona

Primer engeguem el forn a 200º i pesem la farina i el llevat en pols. Ho mesclem amb una llimona ratllada i reservem.
Després mesclem amb l'ajuda d'una varilla els ous amb el sucre i la mel. Una volta està integrat, hi afegim la llet i seguim remenant. Seguidament hi afegim l'oli i tornem a mesclar.
Per una altra banda mesclem el iogurt amb el suc de mitja llimona i una cullerada de sucre, i ho afegim a la mescla anterior.
Només ens queda mesclar la mescla dels ous amb la de la farina i integrar. Ho hem de ben mesclar fins a que quedin tots els ingredients ben lligats.
Ho deixem reposar al frigorífic com a mínim una hora.
Passat el temps de repòs omplim les càpsules de magdalena fins a tres quarts de la seva capacitat i hi espolsem sucre damunt. Les hem de coure al forn a 210ºC uns 15-20 minuts.

Bon profit!



Observacions:
- 125gr d'ou són uns 2 ous petits. En cas de que dos ous siguin massa, treure una mica del vermell fins a aconseguir el pes marcat.
- Aquestes magdalenes, com totes, són molt més bones al cap d'un dia d'haver-les preparat.