diumenge, 27 d’abril de 2014

Formatjades de carn



Feia unes quantes setmanes que no passava per aquí... Entre vacances i viatges tenia el bloc una mica abandonat.
Per Pasqua a Menorca es mengen formatjades i com que no havíem tingut temps de fer-ne, les vam preparar ahir. Avui veureu les que em faltaven a mostrar, les formatjades de carn.
La pasta és sempre la mateixa el que canvia és el farcit. En aquest cas són formatjades de carn de be, però també en vam fer de carn de porc.

Anem per la recepta.



Per a la pasta
- 1200gr de farina
- 400gr de sèu de porc
- 350gr d'aigua teba
- 40gr de llevat

Per al farcit
- 1200gr de carn de be
- 2 llimones
- 2 sobres d'espícies de formatjada
- sal
- sobrassada al gust

Cal que preparem la carn un dia abans mesclant-la amb el suc de les dues llimones, la sal i les espícies. Si ho preparem abans aconseguim que la carn agafi el gust de les espícies.  La deixem reposar al frigorífic tota la nit. 
Engeguem el forn a 180ºC.
Anem a començar amb les formatjades mesclant els ingredients per aconseguir la pasta. Posarem en el bol de la pastadora el llevat, l'aigua i el sèu i li donarem unes quantes voltes perquè es mescli bé. Hi afegim la farina i deixem rodar la pala fins a aconseguir una pasta consistent.
Una volta preparada al pasta ja podem anar formant les formatjades. 
El procediment sempre és més o manco el mateix. Anem fent bolletes de pasta i les aprimem amb l'aprimadora.  En aquest cas, cal que donem forma amb el cul d'un got a una part de la pasta i després la posem a dins el motllo i la omplim amb la carn. Afegim un trosset de sobrassada al gust i procedim a tapar mullant l'altra part amb una mica d'aigua per ajuntar-la amb la part de la carn. Ben estrènyem al voltant del motllo i tallem aconseguint la forma.
Anem muntant totes les que ens surtin amb la carn que tenim i les posem a la safata de forn. Les deixem tovar una mica i les enfornem.
Han de coure uns 30-40 minuts a 190ºC.


Bon profit!

divendres, 11 d’abril de 2014

Pa de pagès


Fa molta estona que tenc la recepta de pa de pagès en les meves mans i he de dir, modèstia apart, que el tenc bastant dominat... ;)

Aquest pa és qüestió de fer-lo moltes vegades perquè no té cap tipus de complicació. Tres ingredients en són la base i el podem fer al nostre gust afegint-li més o manco oli i/o sal. Jo per norma no li poso sal però si us agrada, n'hi podeu posar una mica.

Anem per la recepta.

Les quantitats són orientatives, sí em sap greu, faig com les àvies que ho faig a l'ull...

Ingredients:
- 600gr de farina normal
- 350gr d'aigua
- 25gr de llevat
- 1 rajolí d'oli


Posem la farina a un bol i hi afegim el llevat. És en aquest moment que li hem de afegir la sal si volem posar-n'hi. Hi tirem l'aigua a poc a poc, i anem pastant. No li hem de tirar tota l'aigua perquè la farina no sempre es beu la mateixa quantitat. Hem d'aconseguir una pasta integrada, prou manejable que no s'aferri als dits. Per acabar de desenganxar la pasta dels dits em poso un rajolí d'oli a les mans i l'acabo de pastar.
 Deixem tovar uns 30 minuts (una mica més si estem a l'hivern).
Quan hagi doblat el seu volum la tornem a pastar i deixem reposar una altra vegada.
Aques cop ja li donarem forma, redona o més allargada segons ens agradi i ho col·loquem a la llauna. Li marquem uns solcs amb l'ajuda del ganivet al damunt i deixem tovar una estoneta més, fins que els talls estiguin molt marcats i es vegi la pasta ben esponjada.
Posem al forn a 180-200ºC uns 60 minuts.


Ja està a punt per menjar!




Bon profit!